Dakbedekking plaatsen op een plat dak? Hiervoor gebruik je best bitumen dakrollen. In dit advies artikel laten we stap voor stap zien welke dakbedekking je best kiest voor een plat dak en hoe je de dakbedekking zelf plaatst. Doe-het-zelf met Hubo!
Welke dakbedekking kiezen en hoe plaatsen op plat dak?
Juiste dakrol kiezen
Om te begrijpen waarom sommige daken langer meegaan dan andere, en waarom grote onderlinge prijsverschillen worden genoteerd tussen de ontelbare variëteiten op de markt, moet je eerst weten, hoe een dakrol is samengesteld. De compositie van de rol zelf in combinatie met de gekozen dakbouw zijn bepalend voor de duurzaamheid van het dakdichtingssysteem.
De kwaliteit van de dakrol wordt vooral bepaald door de combinatie van:
- Soort gebruikte bitumen (roofing)
- Soort gebruikte inlage.
- Afwerking.
Samenstelling dakrol
Inlage dakrol
Alle dakrollen van Aquaplan bestaan uit een polyester inlage of wapening. Dit zorgt er voor dat de dakrol een grotere mechanische sterkte krijgt zoals scheursterkte, treksterkte, beloopbaarheid, enz. Hierdoor zijn de Aquaplan onderlagen ideaal om met nagels te bevestigen. De polyester inlage in combinatie met glasvlies zorgt voor de nodige elasticiteit.
Bitumen dakrol / roofing
De inlage wordt boven en onder gedrenkt in hoogtechnologische gemodificeerde bitumen. Door het toevoegen van plastomeren aan de bitumen zijn dakrollen meer UV-bestendig en bestand tegen temperatuurschommelingen. Verder worden er ook elastomeren toegevoegd aan de dakrollen zodat ze meer elastisch worden en ze een betere kleefkracht krijgen. Zo krijgt iedere dakrol zijn specifieke toevoegingen in lijn met de vereisten die aan de dakrol wordt gesteld.
Bovenafwerking dakrol
De meeste toplagen zijn afgewerkt met leislag. De leislag zorgt voor een betere beloopbaarheid en beschermt extra tegen UV-stralen. Zo word je dak minder warm t.o.v. ee nzwart dak. De Onderlagen zijn afgewerkt met zand of een wegbrandfolie.
Onderafwerking dakrol
De afwerkingslaag aan de onderkant zal de plaatsingsmethode van de dakrol bepalen. Naast de zandafwerking van een onderlaag die meestal genageld wordt, bestaan de volgende folies:
- Wegbrandfolie
- Geperforeerde folie
- Wegtrek folie
Dakopbouw
De ideale dakopbouw ziet er als volgt uit:
- Plat dak is licht hellend (2%) om plasvorming te vermijden. Dit wil zeggen dat de ene kant van je dak 2cm per meter lager moet liggen dan de andere kant.
- Warm dak is aan de buitenkant geïsoleerd en werk je verder af met een waterdichte dakbedekking. Zo wordt warmte of koude onmiddellijk tegen gehouden door de insolatie waardoor je dakconstructie beschermd wordt tegen temperatuurschommelingen en vermijd je condens of koudebruggen. Zorg ervoor dat je dakrand nog voldoende is en isoleerd dunner met isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde zoals PIR isolatieplaten.
- Bitumen dakbedekking bestaat uit minimum 2 lagen voor een waterdichte werking. Een bitumen dakbedekking bestaat steeds uit een onderlaag en toplaag die in dezelfde richting worden gelegd. Overlappingen van de onderlagen mogen niet samenvallen met de toplagen. De naden van de 2de laag liggen best geschrankt, dat betekent in het midden van de 1ste laag.
- Legrichting en dakopstand: Dakbanen worden het best aangebracht in de richting van de afwatering. Start bij het laagste deel van je dak en werk naar boven toe. Zo blijft er zeker geen water op de naden staan. Voor een dakopstand wordt er minimaal 15cm aanbevolen. Indien je wilt isoleren, vermeerder je de dakopstand met de dikte van je isolatie.
Waarom een dampscherm plaatsen op een plat dak?
Voor een goed geïsoleerd plat dak is een dampscherm onmisbaar. Een dampscherm verhindert dat er vocht uit de binnenruimtes condenseert in de isolatie. Daarom wordt een dampscherm steeds aan de warme zijde van de isolatie bevestigd. Het type dampscherm dat je best kiest zijn bitumen dakrollen met een bovenafwerking van zand. Deze zijn ideaal om te gebruiken als dampscherm. Het voordeel is dat je dak al waterdicht is tijdens de kluswerken.
Tip! Wist je dat je oude bestaande dakbedekking op je dak kan dienen als dampscherm? Dit is enkel mogelijk wanneer deze nog in een goede staat is zonder scheuren en blazen.
Oude dakrol gebruiken als dampscherm
De dakrol die dienst doet als dampscherm, kies je op basis van je dakconstructie. Je dakconstructie kan in beton, houten planken of houten platen zijn. Hierbij enkele tips voor de verschillende dakconstructies:
- Betonnen dakconstructie:
Nagelen in beton is moeilijk. Daarom raden we aan om steeds gebruik te maken van een zelfklevende onderlaag op beton. - Houten planken dakconstructie:
Wegens de onderlinge beweegbaarheid van houten planken ten op zichte van elkaar, raden we aan de ondergrond te nagelen. - Houten platen dakconstructie:
Ook op houten platen verkiezen we een zelfklevende onderlaag omwille van de eenvoud van het aanbrengen.
Bitumen dakbedekking / Roofing: Onderlaag en toplaag kiezen
De onderlaag en toplaag van je bitumen dakbedekking kies je volgende de gewenste aanbreng methode. Er zijn 3 aanbrengmethodes: zelfklevend, verlijmen en branden. Hieronder zetten we de verschillen op een rijtje.
Zelfklevend
- Meest eenvoudige en snelle manier
- Veilig aan te brengen
- Ook geschikt voor hellende daken
- Vereist minder ervaring dan bij branden met koudlijm
Verlijmen
- Veilige aan te brengen
- Koudlijm is een extra waterdichte laag
- Koudlijm vult barsten en scheuren om te zorgen voor een volledige hechting
- Blaasvorming onmogelijk
- Correctie uitvoeren mogelijk door langere droogtijd
- Kwaliteit of dikte van de dakrol wordt niet beïnvloed
- Vereist minder ervaring dan bij branden
Branden
- Kleefkracht is onmiddellijk
- Door verhitting wordt dakrol zeer buigzaam voor de moeilijkste details te dichten
Voorbereiding voor het bekleden van een nieuw dak
Zorg steeds voor een zuivere, mooi egale en droge ondergrond. Om plassen (en dus vroegtijdige veroudering) te vermijden, moet uw dak minimum 2cm per meter afhellen.
Werken op een houten of andere nagelbare ondergrond
Brand of kleef de dakrol nooit rechtstreeks op een houten ondergrond maar nagel eerst een roofingonderlaag met roestvrije daknagels.
Werken op beton of betonplaten
Borstel de ondergrond grondig af en breng voor een optimale hechting van de nieuwe dakbedekking een laag hechtvernis aan. In het geval van betonplaten, dienen de voegen overbrugd te worden met losse stroken van ca. 20cm breedte, bestaande uit ruw polyester.
Werken op isolatie
Gebruik steeds isolatieplaten geschikt voor platte daken. De gebitumeerde glasvliesflappen (+-7cm) moeten aan twee aaneensluitende zijden van de polystyreenplaat los blijven, om te fungeren als overbruggingsstrook. Volg de plaatsingsvoorschriften van de isolatieplaten nauwkeurig op. Je kan zonder primer de toplaag aanbrengen.
Toplaag aanbrengen op 3 manieren
Lijmen stap 1: Toplaag kleven
Breng met een vloerwisser of borstel één laag koudlijm aan en kleef hierop onmiddellijk de toplaag.
Lijmen stap 2: aandrukken
Druk nadien de naden aan met een naadroller, strijk af met een truweel en belast enige tijd met planken en bakstenen. Plaats de planken op de naden en bovenop de planken enkele bakstenen.
Branden
De toplaag kan eveneens gebrand worden met een zachte vlam. Hierbij geen lijm gebruiken!
Zelfklevende dakrol
Voor de zelfklevende dakrollen werk je steeds eerst met een zelfklevende onderlaag en vervolgens met een zelfklevende toplaag.
Deze lagen stevig aandrukken en de naden extra aandrukken met een naadroller.
Druk van binnen naar buiten aan, zodat er tijdens het afrollen van de dakrollen geen lucht kan worden ingesloten.
Wat heb je nodig?
Materiaal
- Dakreparatiepasta
- Verstevigingsgaas (scheurvast polyesterweefsel)
- Ontmossingsproduct
- Hechtvernis
- Koudlijm
- Dakrollen
- Planken
- Stenen
- Roestvrije daknagels
Gereedschap
- Breekmes
- Borstel
- Hogedrukreiniger
- Hamer
- Truweel
- Roofingbrander
- Naadroller
In samenwerking met: