Heb je een bestaande vloer die je een andere look wil geven? Dan kan je hier eenvoudig een vinylvloer overheen leggen. Dit verandert niet enkel de look, maar ook het comfort. Een vinylvloer voelt namelijk aangenaam aan de voeten en zorgt voor extra geluidsdemping. In dit advies artikel laten we stap voor stap zien hoe je vinyl tegels boven een bestaande vloer plaatst. Doe-het-zelf met Hubo!
Hoe vinyl tegels plaatsen boven een bestaande vloer?
Instructievideo: Vinyl tegels plaatsen boven een bestaande vloer
In deze instructievideo zie je hoe je stap voor stap vinyl tegels over een bestaande vloer legt.
Wat heb je nodig?
Voorbereiding: De ondervloer voorbereiden
Stap 1: Tegels en voegen nakijken
Stap 2: Ligt je ondervloer mooi recht?
Stap 3: Vloer opmeten
Stap 4: Vinyl tegels bestellen
Wanneer je ruimte goed is opgemeten kan je jouw vinyl tegels bestellen. Je bestelt best ongeveer 10% extra om eventueel snijverlies op te vangen. Op het pakket kan je eenvoudig zien hoeveel vierkante meter er in elk pakket zit.
Tip! Leg de vinyl tegels minstens 48 uur of voorhand in de te betegelen ruimte zodat ze kunnen acclimatiseren.
Stap 5: Vloer schoonmaken
Zorg ervoor dat de vloer mooi proper is vooraleer je aan de slag gaat.
Kies hier jouw vinyl tegels
Stappenplan: Vinyl tegels plaatsen in 8 stappen
Stap 1: Profielen op maat snijden
Waar er een overgang is, bijvoorbeeld aan een deur, plaats je een profiel. Bij een schuifraam plaats je een eindprofiel. De profielen bestaan uit 2 delen die in elkaar passen. Zaag ze met behulp van een ijzerzaag op de correcte afmetingen.
Stap 2: Profielen plaatsen
Je kan de onderste delen van de profielen op de ondergrond schroeven of lijmen. Plaats achter het onderste deel kaleerblokjes of afstandhouders. Zo ben je zeker dat het bovenste deel er nog achter past.
Tip! Kies je ervoor om te lijmen? Kies dan voor een lijm op polymeer basis. Die hecht zeker op de vloer en de metalen profielen.
Stap 3: Onderlaag leggen
Kies een geschikte onderlaag voor je vinylvloer. Een onderlaag vangt kleine hoogteverschillen van de ondervloer op en zorgt voor extra geluidsdemping. Haal de onderlaag uit de doos en leg deze op de vloer. Snijd de onderlaag op maat met een breekmes.
Leg de verschillende stroken onderlaag naast elkaar en kleef ze aan elkaar vast met behulp van tape.
Stap 4: Vinyl tegels plaatsen
Vinyl tegels hebben een handig kliksysteem langs alle kanten. Hierdoor kan je starten met vloeren waar je wil. Het is handig om eerst een strook in het midden van de ruimte te leggen en van daaruit verder te werken. Je kan je de tegels zo leggen zodat de naden zowel horizontaal als verticaal mooi doorlopen. Wanneer je ervoor kiest om dit niet te doen, zorg er dan wel voor dat de clips altijd in het midden liggen tussen de clips van een andere tegel.
Tip! Als je al een stuk vloer gelegd hebt, kan je er met je eigen gewicht op gaan zitten waardoor je voorkomt dat de vloer verplaatst wanneer je er een nieuwe tegel aanklikt.
Stap 5: Vinyl tegels op maat snijden
Voorzie steeds een uitzetvoeg van minstens 8mm tussen de vinylvloer en de muur of andere objecten in de ruimte. Wanneer je een volle tegel aan de zijkant plaatst, breek je de clips af aan muurkant. Daarna plaats je achter deze tegel ook kaleerblokjes of afstandshouders zodat de vloer niet tegen de muur komt te liggen als deze verschuift.
Kan je geen volle tegel aan de zijkant leggen? Snijd de vinyltegel dan op maat met behulp van een breekmes. Als je ze diep genoeg insnijdt, kan je ze eenvoudig breken. Zonder stof te maken.
Stap 6: Boven profielen plaatsen
Nadat de vinyltegels geled zijn, kan je de boven profielen plaatsen. Neem de kaleerblokjes weg die je geplaatst hebt en zet het bovenste deel van het eindprofiel op het onderprofiel. Het eindprofiel klop je er in met een slagblokje om te vermijden dat je het profiel beschadigt.
Stap 7: Plinten plaatsen
Als de vloer volledig ligt, kan je plinten plaatsen. Zijn er al bestaande plinten? Dan kan je kiezen voor overzetplinten. Overzetplinten verbergen de oude tegelplinten zonder dat je ze moet wegnemen. De plinten zaag je op maat met een verstekzaag. Nadien kan je de plinten tegen de muur kleven. Dit doe je het best met polymeerlijm omdat deze goed hecht op de muur en op de plinten.
Overzet plinten zijn dikker dan een normale plint. Daarom moet je bij een deur nog een extra stukje in verstek zagen en tegen de plint kleven zodat je er niet achter kan kijken. Om de 2 delen mooi in versteek aan elkaar te bevestigen, maak je deze eerst aan elkaar vast met kleefband. Daartussen breng je lijm aan en kleef dan de plint tegen de muur. Als de lijm droog is kan je de plakband verwijderen.
Stap 8: Afwerken
Kit de plinten bovenaan tussen de plint en de muur af met behulp van acrylkit. Zo krijg je een mooie overgang.
Rond kasten werk je niet af met een rechte plint, maar met een kwartronde plint. Neem de kaleerblokjes langs de kast weg en plaats de kwart rond op dezelfde manier als een plint. Eerst zaag je ze op maat en als het moet ook in verstek. Met dezelfde polymeerlijm maak je de kwart ronden vast. Net zoals de plinten lijm je enkel de kant die tegen de kast of tegen de muur komt. Lijm geen plint tegen de vloer. Zo heeft bij wisselende temperaturen de vloer nog de mogelijkheid om uit te zetten.
In samenwerking met: