Hoe jouw gazon herstellen na droogte?

Na een lange droge zomer kunnen er kale plekken in je gazon ontstaan. September (of wanneer de grootste droogte voorbij is), is het ideale moment om jouw gazon weer in topvorm te krijgen. In dit klusadvies leggen we stap voor stap uit hoe je jouw gazon herstelt en optimaal voorbereidt op de winter.

Stappenplan: Een mooi groen gazon in 4 stappen

Gras maaien

Stap 1: Gras maaien

Maai je gazon vooraleer je aan de slag gaat. Zo kan je goed de kale plekken detecteren.

Verticuteren

Stap 2: Verticuteren

Verticuteer je gazon om mos en dood gras te verwijderen, de bodem te verluchten en jouw gazon voor te bereiden op de winter. Door de verbeterde bodemstructuur worden voedingstoffen en water beter opgenomen en zal je gras beter groeien.

Bijzaaien en bemesten

Stap 3: Bijzaaien en bemesten

Kale plekken in je gazon herstel je door bij te zaaien en te bemesten. Hiervoor gebruik je herstelgazonzaad. Herstelgazonzaad kiemt snel, waardoor je gazon er sneller weer mooi groen bijligt en sterk genoeg is om de winter te doorstaan.

Maak de grond los vooraleer je het graszaad uitstrooit. Strooi het graszaad gelijkmatig uit. Besprenkel het zaaigoed met water en houd het de eerste weken vochtig. Gebruik hiervoor een sproeier met fijne straal zodat de zaden niet wegspoelen. Na ongeveer twee weken zal het gras beginnen kiemen. Strooi nu gazonmeststof met meerdere werkingen om de groei een boost te geven en mos en onkruid tegen te gaan.

Tip!  Er bestaan ook alles-in-1 oplossingen waarbij graszaad en meststoffen reeds in de juiste verhoudingen gemengd zijn.

Kalk strooien

Stap 4: Kalk strooien

Om je gazon helemaal winterklaar te maken, kan je achteraf nog kalk strooien. Een optimale zuurtegraad van je gazon (6-7 PH) zorgt ervoor dat je gazon goed groeit en voorkomt mosvorming.

Is je grond te zuur? Dan moet je kalk strooien. Je kan de zuurtegraad van je gazon meten met een PH-meter. Hoe lager de ph-waarde, hoe zuurder je gazon.