Hoe de juiste verlichting kiezen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen alvorens je verlichting uitkiest is: “Wat wil ik met mijn verlichting bereiken?” Wil je goed kunnen lezen of werken, wil je sfeer brengen,..? Niet onbelangrijk als je de verlichting boven een tafel kiest bijvoorbeeld. Tafelverlichting lijkt eenvoudig maar iedereen zal zijn tafel op een andere manier gebruiken. Voor sommigen is het enkel om gezellig met vrienden te tafelen, andere werken erop, kinderen maken er hun huiswerk, anderen voeren hun hobby uit en opa wenst zijn krant te lezen… Hieronder sommen we de verschillende soorten verlichting op, en hun gebruik. 

De verschillende typen verlichting

Ga je inbouwspots plaatsen of wil je oude spots vervangen door nieuwe? Dan kan je kiezen tussen LED en halogeen spots. Hieronder zetten we de voor- en nadelen per type lamp op een rijtje:

Sfeerverlichting

Met sfeerverlichting kan u een bepaalde sfeer oproepen in uw interieur. Het verspreidt een zacht, gelijkmatig licht. Je kan sfeer in je huis brengen door verschillende soorten sfeerverlichting. 

Sfeerverlichting doet zich voor in accentverlichting, indirecte verlichting of verlichtingsobjecten. 

Accentverlichting

Accentverlichting

Accentverlichting zet bepaalde items in je interieur in de kijker en legt accenten. Het wordt vaak gebruikt bij het belichten van kasten, schilderijen, planten,..

Verlichtingsobjecten

Verlichtingsobjecten

Verlichtingsobjecten zijn items waarmee je jouw interieur kan aankleden en die bovendien ook nog eens licht geven, waardoor je een gezellige sfeer krijgt.

Indirecte verlichting

Indirecte verlichting

Indirecte verlichting is een lichtbron die niet zichtbaar is, maar wel licht in het interieur werpt, bijvoorbeeld TL-verlichting weggewerkt achter een vals plafond.

Functionele verlichting

Functionele verlichting heeft steeds een duidelijke functie. Het gaat hier niet zozeer om het oproepen van sfeer, maar eerder om het verlichten zelf.

Basis verlichting

Basis verlichting

Basisverlichting is de hoofdverlichting waarmee je een bepaalde kamer, zoals bijvoorbeeld de eetkamer, in zijn geheel verlicht.

Oriëntatieverlichting

Oriëntatieverlichting

Oriëntatieverlichting heeft meestal een lagere lichtopbrengst en is eerder bedoeld voor het afbakenen van bijvoorbeeld de oprit of de overloop zodat je hier in het donker veilig de weg vindt.

Leesverlichting

Leesverlichting

Leesverlichting zorgt ervoor dat jouw ogen niet te snel vermoeien en dat je ook op donkere winteravonden eindeloos van een goed boek kan genieten.

Soorten licht

Direct licht

Direct licht

In dit geval wordt het licht op een specifiek oppervlak gericht. De belichte voorwerpen krijgen extra aandacht doordat vorm en volume worden benadrukt.

Bv. (inbouw)spots, bureaulampen, pendels

Indirect licht

Indirect licht

In dit geval wordt het licht gericht op wand of plafond en vervolgens gereflecteerd. Dit gereflecteerde licht kan sterker of zwakker zijn naargelang de kleur van de wand of het plafond.

Bv. wandlampjes, halogeen vloerlampen 

Diffuus licht

Diffuus licht

Door het licht over 360° te spreiden wordt het mogelijk een kamer volledig te verlichten. Het licht wordt meestal getemperd door een gesatineerd glas of andere (semi-)transparante materialen.

Bv. lusters, glazen pendels

Gemengd licht

Gemengd licht

Bij het geval van gemengd licht worden de drie voorgaande types, direct, indirect en diffuus licht, gecombineerd in één armatuur.


Bv. verlichting met kappen